Little readers: Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε (πολύ)!

Το παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι με βιβλία έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει ένας πιο μορφωμένος ενήλικας ή, τουλάχιστον, να έχει αδυναμία στην ανάγνωση. Πρέπει, λοιπόν, να φροντίσουμε για το εξής: όταν τα παιδιά ακούν για «διάβασμα», να μη πηγαίνει απευθείας το μυαλό τους στο σχολείο αλλά να γνωρίσουν την ευχαρίστηση που μπορεί να προσφέρει η ανάγνωση. Η κατά τα άλλα δύσκολη συγκυρία των ημερών, που επιβάλλει παραμονή στο σπίτι για πολλές-πολλές ώρες, μπορεί να μετατραπεί σε πρώτης τάξης ευκαιρία για διάβασμα! Ξεκινάμε; 

Αρχή με ένα παραμύθι για τη σχέση μιας κόρης με τον πατέρα της. «Ο μπαμπάς μου» γράφτηκε και εικονογραφήθηκε από τον διάσημο instagram-ικό λογαριασμό Soosh, ο οποίος δημιούργησε μια αξιαγάπητη ιστορία μεταξύ ενός τεράστιου γονέα και του μικρού του κοριτσιού. Από μικρή ηλικία αρχίζουν να σχηματίζονται και οι πρώτες φιλίες των παιδιών, οι οποίες μπορεί να κρατήσουν μια ζωή. Γι’ αυτό και το «Μαζί σου κι εγώ» είναι τόσο αξιολάτρευτο, γιατί μας διδάσκει τη σημασία της φιλίας. Οικογένεια, φίλοι, δραστηριότητες, η ημέρα ενός παιδιού είναι γενικά πολυάσχολη. Τόσο πολυάσχολη, που τα «Πέντε λεπτά» περνάνε χωρίς να το καταλάβεις… μερικές φορές, γιατί άλλες δεν περνάνε με τίποτα.

Ένα καλό παραμύθι δεν είναι μόνο μια ευχάριστη αφήγηση – μπορεί να γίνει και δίδαγμα για τους μικρούς του αναγνώστες. «Η τύχη του Φάουστο» μας παρουσιάζει τα αποτελέσματα της αλαζονείας και της άκρατης επιθυμίας μέσα από μια ιστορία που θα αγγίξει μικρούς και μεγάλους. Ακόμα πιο συγκινητική είναι η «Καρδιά του παππού», που ακολουθεί τις περιπέτειες ενός εγγονού με τον παππού του. Σε λίγο πιο παράξενο στυλ, έχουμε και το «Παράξενος», που μας δείχνει πώς οτιδήποτε διαφορετικό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Τα βιβλία είναι ο καλύτερος τρόπος τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με μια ξένη γλώσσα, χωρίς να υπάρχει το πιεστικό «πρέπει» του διαβάσματος. Ας δούμε, λοιπόν, μερικά προσχολικά βιβλία στα Αγγλικά.

Το «The Pirates Are Coming!» θυμίζει τον μύθο του Αισώπου για το παιδί που φώναζε «λύκος» – μόνο που τώρα έρχονται οι πειρατές. Το «Show and Tell» είναι μια ιστορία για το πώς και τα μικρά πράγματα στη ζωή έχουν αξία, ενώ το «The Incredible Hotel» μας μιλά για ένα ξενοδοχείο όπου όλα δουλεύουν ρολόι… μέχρι την στιγμή που όλα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά. Τέλος, το «Don’t Tickle the Lion!» είναι ένα βιβλίο δραστηριοτήτων που συνδυάζει παιχνίδι, διάβασμα και μάθηση.

Εσύ ποιο βιβλίο θα διαβάσεις μαζί με το παιδί σου; Έλα σε ένα κατάστημα Public η μπες στο public.gr και βρες δεκάδες ακόμα αξιόλογες επιλογές παιδικής λογοτεχνίας!